Pinus canariensis

Pinus canariensis, el pi canari o pi de Canàries és una conífera endèmica de les Illes Canàries (Espanya). El pi canari es considera, segons una llei del Govern de les Canàries, el símbol natural de l'illa de la Palma, conjuntament amb la gralla.

 

Ecologia i hàbitat:

 

De forma natural es troba formant àmplies masses boscoses a les illes de Tenerife, la Palma, Gran Canària i El Hierro, especialment en les tres primeres. A La Gomera coexisteixen poblacions relíctiques naturals (El Garabato i Imada), juntament amb reforestacions realitzades al s. XX. A Fuerteventura i Lanzarote només es troba actualment en repoblacions, si bé a les dues illes hi ha dades que atesten la seva presència en el passat.

 

 

Descripció:

 

L' arbre adult pot arribar a mesurar més de 40 m d' alçada i 2,5 m de diàmetre el seu tronc, encara que el normal és que tingui entre 15 i 25 m d' alçada i un diàmetre d' 1 m. Els majors exemplars coneguts poden assolir fins a 60 metres d'alçada, com el pi de les Dues Pernades a Vilaflor, a l'illa de Tenerife (56m), sent d'especial interès també altres exemplars situats a Pajonales i Inagua, a l'illa de Gran Canària o exemplars de la Caldera de Taburiente a l'illa de La Palma.

 

L'escorça és de color bru clar, sent gairebé llisa en els exemplars joves, però a mesura que envelleixen s'engrosseix ràpidament i es ressorgeix, adoptant un color vermell brunzit. En els exemplars més vells, el ritidoma, molt engrossit i irregular, forma plaques llises amb l'aparença d'espelmes, d'un color gris cendros.

 

Les fulles són verdes, aciculars, que es desenvolupen sobre els brots de l'any, erectes i groguencs que creixen de eremes gruixutes, ovalat-cilíndriques i recobertes per escames membranoses bru-roges. Aquest pi posseeix tres acícules per beina, l'únic d'aquest tipus a Eurasia occidental,

 

Reproducció:

 

 

L'època de floració va de març a maig. Com en tots els pins, les inflorescències són cons, estant els masculins i femenins separats en diferents brots del mateix arbre. Els masculins tenen de 5 a 10 cm de llarg, de color groc-verdós, groc daurat en la maduresa, quan alliberen gran quantitat de pol·len aerodivagant. Els cons o estròbils femenins són primer de color vermell intens per passar després a verd.

 

 

Curiositats i usos:

 

El principal valor de l'espècie és forestal, molt útil en tasques de reforestació, donada la seua gran importància en la subjecció de sòls, la seua facilitat per a créixer i desenvolupar-se en terrenys poc evolucionats (malpaïsos), rocosos i amb poca matèria orgànica, a més de la seua alta valenciana, la seua resistència al foc i el seu creixement relativament ràpid.

Com en moltes altres espècies, la fusta del pi canari presenta duramen i albura perfectament diferenciats. L' albura o fusta blanca és molt semblant a la dels pins euromediterranis, d' un color blanc lleugerament vermellós però amb una densitat elevada per a una conífera, d' estructura homogènia i de gra fi. 

 

Una altra característica molt important és la seva resistència al foc gràcies en part a la gruixuda escorça que cobreix els seus troncs i els aïlla de la calor. A més té la capacitat de rebrotar al tronc i branques gruixutes, així com de cep, emetent vàstags de fulles glauques

 

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes a les 12h

 

Visites guiades al JBB els dissabtes i diumenges a les 12h

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona

L'AAJBB compleix amb la Llei de protecció de dades. Certificat auditoria 2024