Euphorbia regis-jubae J.Gay, coneguda en castellà com a tabaiba salvatge o amarga i com a tabaiba mora, és una espècie d'arbust suculent pertanyent a la família Euphorbiaceae. És originària de la Macaronesia i el seu enclavament africà.12
És component principal, al costat d' Euphorbia canariensis, de la comunitat vegetal denominada tabaibal-cardonal.
Descripció:
Arbust que pot sobrepassar els 2 m d' alçada amb tiges i branques suculentes sense espines. Es diferencia d' altres espècies per les seves inflorescències pedunculades, umbeliformes i normalment compostes que presenten un color groc-verdós i perquè les bràcties florals es cauen abans que maduri el fruit.
Igual que altres eufòrbies, posseeix un làtex blanc i enganxós, molt irritant, que es coneix a les illes com a llet de tabaiba.
Floreix de desembre fins al maig.
Ecologia i hàbitat:
Es tracta d'una espècie distribuïda per l'enclavament macaronèsic africà ―sud-oest del Marroc i Sàhara Occidental― i les illes i llamps de Gran Canària, Fuerteventura, Lanzarote, Lobos, La Graciosa, Alegranza i Montaña Clara ―Canàries.
A Canàries es desenvolupa en barrancs, vessants i terrasses amb abundant insolació a les zones baixes i mitjanes entre els 300 i 1200 metres d'altitud.
Curiositats i usos:
Ha estat utilitzada tradicionalment a les illes Canàries com a planta medicinal, realitzant-se cataplasmes amb el seu làtex que, tot i que tòxic, també presenta efectes analgèsics.10 Així mateix, el làtex era utilitzat des d'època aborigen en diverses illes per envarbascar, mètode de pesca que consistia a atrapar peixos en tolls i atordir-los abocant el làtex a l'aigua amb el que eren més fàcils de capturar.