Generalitats d'Austràlia i la seva vegetació mediterrània.

Australia té una superfície de més de 7 milions de km 2, un continent amb pocs accidents geogràfics i amb un clima més humit a les costes i un clima molt desèrtic a l’interior. Situat a una latitud entre els 10ºS i els 43ºS. El seu aïllament ha estat una de les característiques que més a afectat la flora i vegetació, desenvolupant  un gran percentatge d’endemismes.

1 Equatorial   

2 Tropical     

3 Subtropical   

4 Desèrtic   

5 Semidesèrtic     

6 Temperat

La climatologia  d’Australia és molt variable, només les franges del sud est i sud oest tenen climes temperats amb predomini d’eucaliptus i acàcies , a la zona nord hi trobem el clima tropical amb vegetació tropical  i a l’interior els climes més  àrids i desèrtics amb escassetat d’aigua.

 

Les àrees de Nova Gal.les del Sud, Victòria i la costa  Sud de l’Australia occidental és on  trobem el clima mediterrani temperat i son les zones on podem descobrir en el jardí botànic algunes de les espècies que hi són més representatives. L'Austràlia mediterrània representa el 20% de la superfície del continent

 

Per entendre la flora  i la vegetació australiana ens cal entendre l’origen del continent i ens cal retrocedir fins a  fa més de 200 milions d’anys  on la terra estava formada per un sol continent Pangea (en el període Pèrmic-Triàsic) amb una part nord Laurasia i una part sud Godwana. Australia formava  part de Godwana un supercontinent junt amb Africa Sudamèrica i l’Antartida.

Això explica el parentesc d’algunes plantes com les famílies de les proteàcies o les araucariàcies australianes amb les de l’Antàrtida o especialment amb la flora de Sud amèrica

 

Durant el Terciari, Australià es separa  definitivament de l’Antartida i durant el miocè la placa australiana xoca amb la placa asiàtica. L’allunyament dels corrents antàrtics va donar entrada als climes desèrtics interiors mantenint fortes pluges només a la zona nord del continent. En moltes zones les plantes van adaptar-se a la falta d’aigua amb fulles escleròfil·les, això va permetre algunes espécies com  Eucalyptus, Banksia...expandir-se per el continent, especialment en les zones temperades subtropicals i mediterrànies.

Fa 38000 anys els aborígens australians van establir  pràctiques agrícoles amb el foc, la tècnica del pal incendiari (fire stick), tècniques poc controlades que acabaven causant grans incendis a la zona. De manera que les plantes que més s’adaptaven al foc guanyaven terreny en la distribució de la vegetació i colonitzaven més fàcilment el territori. L’Eucalyptus és un d’aquesta casos, que s’ha expansionat per els focs naturals o provocats, amb llavors que s’alliberen immediatament en contacte amb el foc  (serotinia).

La Flora australiana té més de 22000 espècies més del 90% autòctones i moltes d’elles endèmiques. Descrites per primer cop per botànics anglesos com Joseph Banks  (Londres) 1743-1820 que va viatjar al continent  australià amb l’Endeavour el vaixell del capità James Cook, que el 1770, van arribar a la bahia de Botany al sud de l’actual Sidney, sent els primers europeus en arribar a Australià.

 A la zona australiana del Jardí, a més de la flora mediterrània característica també es cultiven plantes de la flora temperada del sud-oest del continent (estats de Victòria i Nova Gal·les del Sud). Tant la flora arbòria com l’arbustiva són dominades per un gran nombre d’espècies de poques famílies, com les mimoses (Acacia), les mirtàcies (EucalyptusMelaleucaCallistemon) i les proteàcies (HakeaBanksiaGrevillea).

Algunes curiositats...del JBB.

 

El 1999 va tenir lloc al JBB una important plantació d’eucaliptus, portats vius per esqueixos en testos amb  perlita d’importació. Destaquen el E wandoo, E.megacornuta, E. Sideroxylon i E. Karry.

Van ser plantats més d’un centenar d’eucaliptus en una jornada amb els amics del jardí botànic el març del 1999, pocs dies abans de la inauguració del jardí.

També van arribaren en testos amb perlita  la major part de melaleuques, banksia i acàcies australianes que hi trobem.

Stachys SA , l’empresa constructora, va plantar el Ficus rubiginosa el 1999

Altres plantes australianes com els callistemon van ser aportades per els vivers Sala i Graupera,

Les Xanthorroea van arribar de Sydney amb els Jocs olímpics en la Olimpíada cultural del 1992. Tot i que sembla que les primeres que es van plantar  van morir i van ser substituïdes després.

Aquesta zona australiana del jardí  va ser inaugurada el 2004 amb la presència de l’Alcalde de Barcelona  Hbl Sr. Jordi Hereu.

Plantada d'Eucaliptyus, març del 1999 amb els amics del jardí botànic.

Inauguració de la Zona d'Australia amb l'alcalde de Barcelona  MH. Sr. Jordi Hereu. 2004

Activitats per als propers dies...

 

Consulteu properament aqui totes les activitats de l'AAJBB

 

 

 

 

Visita guiada al JBH tots els primers diumenges de mes a les 12h

 

Visites guiades al JBB els dissabtes i diumenges a les 12h

 

 

 

  

Visites autoguiades al Jardí Botànic de Barcelona

PROPERS VIATGES DE L'AAJBB

Si esteu interessats en viatges i jardins podeu consultar i les diferents propostes on us podeu inscriure.

 

Més informació també  a: Viatges Bomarzo

 

Visites

al Jardí Botànic de Barcelona

Si vols fer una visita guiada al Jardí Botànic, els guíes voluntaris de l'AAJBB t'acompanyaran...

al Jardí Botànic Històric

Visita el jardí Botànic Històric i descobreix el sot de la masia i l'hort etnobotànic que gestiona l'AAJBB.

Si vols fer una visita guiada, els guíes voluntaris de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic t'acompanyaran...els primers diumenges de cada mes a les 12 h d'octubre a Juny.

Itinerari botànic al jardí Botànic Històric
270917-1700- AT Interior Itinerari Jardi
Documento Adobe Acrobat 4.9 MB

Recomanacions

23-03-2016

Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Pistacia lentiscus (Llentiscle)
Anastrabe integerrima
Anastrabe integerrima
Colchicum autumnale
Colchicum autumnale
Crotalaria capensis
Crotalaria capensis

13/3/16

Banksia praemorsa

20/2/16

Eucalyptus torquata
Eucalyptus torquata
Eucalyptus calycogona
Eucalyptus calycogona

L'AAJBB compleix amb la Llei de protecció de dades. Certificat auditoria 2024